Zdrowo i lekko
Po pierwsze – warto zwrócić uwagę na to co jemy i zadbać o to, aby nasze posiłki były zdrowe i lekkostrawne. Powinniśmy obserwować swój organizm i ograniczyć produkty, po zjedzeniu których czujemy się ciężko. Dbajmy też o to, aby posiłki przyjmowane były regularnie, w równych odstępach czasowych – by nie dopuścić do nieprzyjemnego poczucia głodu.
Co jeszcze może wpłynąć na nas pozytywnie?
Oto kilka naszych propozycji:
- jedz dużo warzyw i owoców – zawierają one wiele witamin oraz antyoksydantów,
- ogranicz tłuste mięso – jest to źródło kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
- wprowadź do diety więcej ryb i owoców morza – dostarczają one potrzebne tłuszcze omega-3,
- wybieraj produkty zbożowe pełnoziarniste – są one źródłem błonnika, ilość tłuszczów i cukrów,
- unikaj produktów w wysokim stopniu przetworzonych – z reguły zawierają one dużą
- zadbaj o różnorodność posiłków – może to pozytywnie wpłynąć na nasz humor, przyjemność z jedzenia i nie dopuścić do znudzenia się daną potrawą,
- postaraj się jeść 5 posiłków dziennie, w równych odstępach czasu. Wieczorem natomiast staraj się nie objadać,
- rozważ wykluczenie pszenicy i nabiału krowiego – to najczęstsze przyczyny nietolerancji pokarmowych,
- unikaj fast-foodów – takie jedzenie jest wysokokaloryczne i ciężkostrawne,
- unikaj słodkich przekąsek – negatywnie działają na nasz organizm i łatwo się od nich uzależnić,
- pij dużo wody – dietetycy zalecają picie co najmniej 2,5 l wody,
- daj sobie czas – zaleca się nie spożywanie posiłków w pośpiechu, dzięki temu możemy poczuć się najedzeni zjadając mniejszą porcję dania,
- delektuj się tym co jesz – pamiętajmy, że jedzenie to przyjemność 🙂
Obserwuj nas na instagramie
@kapitancookcatering