Imbir
Idealna przyprawa w okresie zimowym. Nadaje potrawom pikantnej nuty oraz rozgrzewa. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, koktajli i herbat. Imbir ma tez pozytywny wpływ na nasze zdrowie, np. działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie oraz ma działanie odmładzające 🙂
Cynamon
Przyprawa, która w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Możemy jej używać do potraw słodkich, jak i wytrawnych. W szczególności kojarzona jest z okresem świąt Bożego Narodzenia oraz jako dodatek do prażonego jabłka. Cynamon posiada również wiele właściwości, za które nasz organizm mógłby nam podziękować. Po pierwsze, jest idealny na problemy trawienne, gdyż pobudza on wydzielanie żółci i soków trawiennych. Jest też pomocny przy wzdęciach, zgadze, biegunce czy wrzodach. Po cynamon warto sięgać również podczas przeziębień i grypy, a także wspomagająco w leczeniu cukrzycy.
Bazylia
Idealna przyprawa do dań włoskich (ale nie tylko). W szczególności kojarzona jako dodatek do pomidorów. Bazylię warto dodawać do swoich dań również ze względu na działanie prozdrowotne. Wpływa ona pozytywnie na układ trawienny poprzez pobudzanie wydzielania soku żołądkowego, a także ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Oregano
Zioło, które również kojarzone jest głównie z kuchnią włoską. Oprócz walorów smakowych jest on także rośliną leczniczą. W farmakoterapii oregano wykorzystywane jest za sprawą swoich właściwości przeciwdrobroustrojowych, przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych.
Kurkuma
Oprócz charakterystycznego smaku, wzbogaca potrawę także o intensywny żółty kolor – jest ona naturalnym barwnikiem. Dodatkowo, spożywanie kurkumy może działać przeciwnowotworowo, a także wspierać organizm w walce z bakteriami i stanem zapalnym.