Ich orzechy zawierają bowiem wyjątkowe, a tym samym prozdrowotne, wartości odżywcze – w tym między innymi kwasy tłuszczowe MCT, zmniejszające chociażby ryzyko miażdżycy. Produkty kokosowe szturmem weszły na rynek, warto więc przyjrzeć się najpopularniejszym.
Oleje z kokosa
Olej kokosowy zaczyna wypierać, stosowany od lat w kuchni, rzepakowy – nic dziwnego, stanowi bowiem świetną alternatywę. Idealnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, będąc przy tym bezwonnym i bezbarwnym. Jednocześnie, posiada właściwości przeciwgrzybicze, antywirusowe oraz antybakteryjne, a także jest bogaty w szereg łatwo przyswajalnych witamin i minerałów.
Olej kokosowy z powodzeniem wykorzystywany jest też jako kosmetyk mający szereg zastosowań, w tym: poprawianie jędrności skóry i opóźnianie procesów starzenia, odżywianie i nawilżanie włosów czy regenerowanie paznokci. Świetnie sprawdzi się także jako „likwidator” nieświeżego oddechu.
Najzdrowsza woda na świecie
Woda z kokosa bywa określana naturalnym napojem izotonicznym, jest bowiem świetnym źródłem wielu składników mineralnych, w tym wapnia czy potasu, zawierając przy okazji szereg witamin grupy B, a także witaminę C. Dodatkowo, woda kokosowa ma silne działanie nawadniające, dlatego też jest z powodzeniem stosowana jako baza różnego rodzaju koktajli spożywanych przed, po i w trakcie treningów.
Inne produkty kokosowe
Wśród wielu produktów wytwarzanych z orzechów palmy kokoswej wymienić można także:
mleczko kokosowe – będące świetnym zamiennikiem mleka zwierzęcego, cieszące się uznaniem zarówno wśród wegan, jak i osób nietolerujących laktozy,
mąkę kokosową – nadającą się idealnie do słodkich wypieków, niezawierającą glutenu, a także posiadającą szereg zalet, między innymi wysoką zawartość błonnika,
cukier kokosowy – charakteryzujący wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym