Po pierwsze – pamiętaj o posiłkach!
Nasz organizm musi być w pełni sił, aby zwalczać infekcje i wirusy. Jak o to zadbać? Po pierwsze – dostarczać mu wystarczająco dużo energii w postaci posiłków, ponieważ w innym wypadku narażeni jesteśmy np. na choroby górnych dróg oddechowych. Przyczynia się do tego fakt, iż komórki układu immunologicznego bronią nasz organizm tylko wtedy, gdy są regularnie odżywiane już od samego rana. Warto postawić na śniadanie sycące i rozgrzewające.
Dodatkowo, na naszą odporność duży wpływ ma także regularność posiłków, czyli dbanie o ciągłość dostarczania odpowiedniej porcji energii naszemu organizmowi.
Pamiętaj o witaminach
Bardzo ważne, w kontekście wspierania odporności, jest odpowiedni dobór składników naszej diety, tak, aby uzupełniać poziom witamin w naszym organizmie. Warto, aby na naszych talerzach pojawiały się posiłki bogate w witaminy A, C oraz te z grupy B. Możemy je znaleźć np. w czerwonych, zielonych, żółtych oraz pomarańczowych warzywach i owocach, ale nie tylko. Bogatym źródłem witaminy A są m.in. produkty mleczne, kapusta oraz wątroba. Witaminy C szukać możemy np. w natce pietruszki, kiszonej kapuście, szpinaku, czarnym bzie i owocach cytrusowych. Witaminę B natomiast dostarczają produkty takie jak: kiełki, fasola, orzechy, ryby, drób i wołowina.
Bardzo ważnym aspektem jest także witamina D, czyli witamina słońca, na której niedobór narażeni jesteśmy w okresie jesienno-zimowym. Jej źródłem mogą być tłuste ryby takie jak: makrela łosoś, śledź oraz tran.
Wzbogać swoją dietę o te produkty
Kiedy nasz organizm walczy z chorobą, wówczas warto pamiętać o dodaniu do swojego jadłospisu takich produktów:
- sok z czarnego bzu – ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujące;
- imbir – działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, a dodatkowo rozgrzewa organizm;
- czystek – ma właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe;
- sok z granatu – ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz działa przeciwzapalnie;
- kurkuma – działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie;
- czosnek – zwany naturalny antybiotykiem, ma właściwości bakteriobójcze
- oraz zmniejsza stany zapalne.