Catering sportowy Gdańsk
Osoby regularnie uprawiające sport powinny stosować specjalną, dostosowaną do podejmowanej aktywności dietę. Nieważne, czy ćwiczą Państwo dwa razy w tygodniu, czy codziennie, organizm potrzebuje więcej składników odżywczych niż osoba, która nie trenuje wcale. Dlatego też warto zdecydować się na dedykowaną dietę, która będzie nie tylko zbilansowana, różnorodna, smaczna i świeża, ale także jej kaloryczność będzie na właściwym poziomie. W naszej firmie proponujemy catering sportowy m.in. o kaloryczności.
Zapotrzebowanie energetyczne u osób uprawiających sport
Zapotrzebowanie energetyczne u osób uprawiających sport jest co do zasady wyższe. Uzależnione jest jednak w praktyce od rodzaju, intensywności i czasu trwania wysiłku fizycznego. Można przecież ćwiczyć, aby schudnąć lub wypracować mięśnie. Liczba dostarczanych kalorii powinna być jednak równa wartości energii, jaka jest potrzebna osobie o umiarkowanej aktywności fizycznej. Catering sportowy Kapitana Cook oferowany m.in. mieszkańcom Gdańska jest odpowiednio dopasowany i zapewnia optymalny poziom energii w codziennych posiłkach.
Realne zapotrzebowanie kaloryczne organizmu
Jeśli chodzi o zapotrzebowanie kaloryczne, to często słyszy się dwa pojęcia: BMR i CPM. BMR to zapotrzebowanie kaloryczne, a CPM to całkowita przemiana materii, w tym aktywność fizyczną. W takim przypadku stawiamy przede wszystkim na produkty węglowodanowe, które są źródłem glukozy. Zaleca się jedzenie co najmniej pięciu regularnych, mniejszych posiłków dziennie, aby nie obciążać zbytnio układu trawiennego, ale ciągle mieć, co trawić.
Produkty dla osób uprawiających sport
Czego nie wolno robić? Pod żadnym pozorem nie należy nie zwiększać ilości spożywanych kalorii podczas uprawiania sportu. Wpływa to bowiem na spowolnienie metabolizmu oraz ogólne zmęczenie. A przecież sport to zdrowie. Poleca się spożywanie produktów bogatych w białko (mleko i przetwory mleczne, chude mięsa, wędliny, ryby), warzywa i owoce. W naszym cateringu sportowym proponujemy m.in. takie dania jak tarta z pieczonym bakłażanem, krem z czerwonej soczewicy oraz bigos z cukinii z mięsem i kiełbasą.