Catering Paleo Wrocław
Paradoks współczesnego żywienia polega na tym, że rozwój nauki i nowoczesnych technologii nie idą w parze z jakością artykułów spożywczych. Na rynku coraz częściej widać produkty przetworzone, wzmocnione: aromatami, barwnikami oraz konserwantami. Powrót do dobrych praktyk w tym obszarze zapewnia na przykład catering Paleo dla mieszkańców Wrocławia. Marka Kapitan Cook przygotowuje go w oparciu o certyfikowane i ekologiczne wyroby. Konkretne dania w wersji Samuraj powstają zatem na bazie odpowiednich:
- jajek od kur z wolnego wybiegu,
- mięs (drób, baranina, dziczyzna, królik),
- ryb (łosoś, dorsz, pstrąg, flądra, śledź),
- warzyw (pietruszka, sałata, marchew, kalafior, seler),
- owoców (jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, gruszki, cytryny, banany),
- przypraw (cynamon, ziele angielskie, kurkuma, trawa cytrynowa).
Jest to tylko niewielka część wszystkich możliwości w zakresie składników. Na pierwszy rzut oka widać, że pewne wyroby nie są tanie. Jednak podjęcie dłuższej współpracy, wraz z opracowaniem indywidualnego planu, wpłynie na obniżenie kosztów usługi. Do tego klient z Wrocławia może przystąpić do programu lojalnościowego. Zbierając punkty za zakupy, będzie potem wymieniał je na konkretne usługi w sklepie Kapitan Cook.
Dieta paleolityczna we Wrocławiu to zestawy pudełkowe
Dostawa kurierska w wybrane miejsce (np. do domu lub miejsca pracy) przy zachowaniu wszystkich właściwości termicznych potrawy to duża zaleta cateringu Paleo dla klientów z Wrocławia. Niezależnie od warunków atmosferycznych czy docelowej lokalizacji każde danie będzie od razu gotowe do spożycia. Przewóz tych posiłków uwzględnia bowiem utrzymanie temperatury oraz zewnętrze zabezpieczenia. W przedstawionej grupie potraw są oczywiście: śniadania, obiady, kolacje, desery czy zdrowe przekąski. Jednak pełne menu zależy od wywiadu dietetycznego z klientem, który jest podstawą do stworzenia planu. Podczas gdy danej osobie mogą wystarczyć 4 posiłki dziennie, inna musi mieć ich więcej. Specjaliści Kapitan Cook w stolicy Dolnego Śląska takie ilości określają poprzez:
- wiek i podstawowe parametry fizyczne (wzrost, waga),
- pełną aktywność w ciągu dnia,
- dotychczasowe preferencje żywieniowe,
- poziom dziennego wysiłku fizycznego,
- ewentualne nałogi,
- średni czas snu.
Wszystkie te wskaźniki wpływają też na przemiany metaboliczne i zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze. Podejście Paleo nie może być stosowane jedynie w przypadku dzieci, ponieważ potrzebują one między innymi dużej ilości produktów zbożowych.
Catering Paleo we Wrocławiu – jakie składniki są wykluczone?
Naturalne produkty żywnościowe pochodzące z certyfikowanych i ekologicznych gospodarstw to główne składniki, które wykorzystuje catering Paleo we Wrocławiu. Tym samym w menu Kapitan Cook nie występują żadne, przetworzone artykuły spożywcze. Oprócz nich założenia tej diety wykluczają również:
- rośliny strączkowe,
- sery, mleka, jogurty,
- olej słonecznikowy,
- chleb, makaron pszenny, kasze glutenowe,
Teoretycznie najbardziej kłopotliwe może być odzwyczajenie się od chleba. Ciężko znaleźć dla niego zastępstwo, ale jest to realne. Alternatywą mogą stać się: omlety, specjalne bułeczki czy pieczywo z mąki bezglutenowej. Samo podejście paleolityczne ma nawiązywać do naturalnych sposobów żywienia, które stosował też człowiek pierwotny. Z pewnością nie dotyczyły one nawyków wegańskich czy wegetariańskich, więc Kapitan Cook stosuje czerwone mięso najwyższej klasy. W tym produkcie chodzi o:
- kruchość,
- soczystość,
- barwę,
- zapach,
- smak,
- sposób chowu zwierzęcia,
- zabiegi poubojowe.
Doświadczeni kucharze błyskawicznie sprawdzą te czynniki. Taki catering Paleo w stolicy Dolnego Śląska stawia więc na jakościowe menu.