Catering Paleo Łódź
Jednym z jadłospisów dostępnych w ofercie naszej firmy Kapitan Cook m.in. dla mieszkańców Łodzi jest catering Paleo w wersji Samuraj. Co to takiego? Tym, co wyróżnia dietę paleolityczną, jest to, że nawiązuje ona do zasad żywienia pochodzących z paleolitu oraz charakteryzuje się obniżonym spożyciem białka.
Czym jest dieta Paleo?
W erze paleolitycznej ludzie zaczęli używać kamiennych narzędzi do rozniecania ognia czy zdobywania jedzenia. Prowadzili koczowniczy tryb życia. Nie mieszkali oni w jednym miejscu przez dłuższy czas, a zamiast tego przemieszczali się z miejsca na miejsce w poszukiwaniu żywności oraz wody pitnej. Takie częste zmiany miejsca pobytu uniemożliwiały uprawę roli. W efekcie tego ludzie z ery paleolitu jedli wyłącznie owoce i warzywa pochodzące z płodów dziko rosnących roślin. Jako że udomowienie bydła nastąpiło znacznie później, nie pili oni mleka i nie spożywali jego przetworów. Podstawą tamtejszej diety były mięso oraz ryby – czy to surowe, czy opiekane na ogniu. Dodatkowo znaleźć można było w niej także surowe warzywa charakteryzujące się niską zawartością skrobi. Paleolityczny jadłospis zawierał również dziko rosnące owoce, głównie jagodowe, orzechy, nasiona, pędy, korzenie oraz grzyby. Dieta tego typu bazowała na białku i tłuszczach pochodzenia zwierzęcego i błonniku. Węglowodany jadano rzadko, co było związane z ograniczonym dostęp do owoców oraz brakiem produktów zbożowych glutenowych w codziennym jadłospisie.
Za twórcę diety Paleo uznaje się żyjącego w latach osiemdziesiątych dwudziestego wieku Lorena Cordaina. Uważał on, że sposób żywienia ludzi z epoki paleolitu jest optymalny dla współczesnego człowieka. Podkreślał także, że nie powinien być traktowany jako dieta służąca schudnięciu, lecz przestrzegany przez całe życie. Jadłospis paleolityczny opiera się o przyrządzanie posiłków na bazie produktów nieprzetworzonych lub takich, które zostały przetworzone jedyne w niewielkim stopniu. Związane jest to z tym, że są one najlepszym źródłem błonnika pokarmowego, tłuszczów nienasyconych, soli mineralnych oraz witamin. Białka należy pozyskiwać z chudych mięs, jak drób, wołowina czy dziczyzna, podrobów, ryb i owoców morza. Wykluczone jest tutaj natomiast spożywanie produktów wysoko przetworzonych oraz cukru. Na diecie Paleo zakazane są także zboża – orkisz, pszenica oraz żyto, kasze, ryż i nasiona kukurydzy. Niewskazane są na niej również nasiona roślin strączkowych. Jadłospis tego typu bardzo dobrze sprawdza się u osób borykających się z cukrzycą typu II czy nadciśnieniem.
Catering Paleo od Kapitan Cook
Catering Paleo w Łodzi to jedna z diet dostępnych w ofercie naszej firmy Kapitan Cook. Można wybrać ją w następujących kalorycznościach: 1500 kalorii, 2000 kalorii oraz 2500 kalorii, co ułatwia dopasowanie jej do osobistych preferencji i indywidualnych potrzeb. Jadłospis składa się z 4 posiłków, z czego 3 są białkowo-tłuszczowe, a jeden – węglowodanowy. Poszczególne dania przygotowywane są na bazie wysokiej jakości produktów pochodzących wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu są one w stanie sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. Co jeszcze warto wiedzieć na temat naszego cateringu paleolitycznego? Klientom oferujemy możliwość wykluczenia 3 różnych produktów z diety. Nasz jadłospis jest niezwykle zróżnicowany. Znaleźć można tutaj zarówno klasyczne potrawy, jak i pochodzące z różnych krajów. Każde z dań jest pakowane hermetycznie, co sprawia, że można je wygodnie schować do torby czy plecaka i delektować się nim w podróży lub w biurze. Dodatkowo dołączamy do nich eko sztućce. Posiłki dostarczane są pod wskazany przez Klienta adres w określonym przedziale godzinowym do domu lub miejsca pracy.