Zdrowo i lekko
Po pierwsze - warto zwrócić uwagę na to co jemy i zadbać o to, aby nasze posiłki były zdrowe i lekkostrawne. Powinniśmy obserwować swój organizm i ograniczyć produkty, po zjedzeniu których czujemy się ciężko. Dbajmy też o to, aby posiłki przyjmowane były regularnie, w równych odstępach czasowych - by nie dopuścić do nieprzyjemnego poczucia głodu.
Co jeszcze może wpłynąć na nas pozytywnie?
Oto kilka naszych propozycji:
-
jedz dużo warzyw i owoców - zawierają one wiele witamin oraz antyoksydantów,
-
ogranicz tłuste mięso - jest to źródło kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
-
wprowadź do diety więcej ryb i owoców morza - dostarczają one potrzebne tłuszcze omega-3,
wybieraj produkty zbożowe pełnoziarniste - są one źródłem błonnika, ilość tłuszczów i cukrów,
•
• unikaj produktów w wysokim stopniu przetworzonych - z reguły zawierają one dużą
-
zadbaj o różnorodność posiłków - może to pozytywnie wpłynąć na nasz humor, przyjemność z jedzenia i nie dopuścić do znudzenia się daną potrawą,
-
postaraj się jeść 5 posiłków dziennie, w równych odstępach czasu. Wieczorem natomiast staraj się nie objadać,
-
rozważ wykluczenie pszenicy i nabiału krowiego - to najczęstsze przyczyny nietolerancji pokarmowych,
-
unikaj fast-foodów - takie jedzenie jest wysokokaloryczne i ciężkostrawne,
-
unikaj słodkich przekąsek - negatywnie działają na nasz organizm i łatwo się od
nich uzależnić,
-
pij dużo wody - dietetycy zalecają picie co najmniej 2,5 l wody,
-
daj sobie czas - zaleca się nie spożywanie posiłków w pośpiechu, dzięki temu możemy poczuć się najedzeni zjadając mniejszą porcję dania,
-
delektuj się tym co jesz - pamiętajmy, że jedzenie to przyjemność :)