Blog

Co jeść, aby wzmocnić swoją odporność?

Co jeść, aby wzmocnić swoją odporność?

Okres zimowy to czas, kiedy bardziej jesteśmy podatni na choroby i infekcje. Czy wiecie, że swoją odporność wzmocnić można poprzez odpowiednią dietę? Oto kilka sposobów na to, aby wesprzeć swój układ immunologiczny w walce z przeziębieniem i złym samopoczuciem.

Po pierwsze - pamitaj o posiłkach!

Nasz organizm musi byw pełni sił, aby zwalczainfekcje i wirusy. Jak o to zadba? Po pierwsze - dostarczamu wystarczajco duo energii w postaci posiłków, poniewaw innym wypadku naraeni jestemy np. na choroby górnych dróg oddechowych. Przyczynia sido tego fakt, ikomórki układu immunologicznego broninasz organizm tylko wtedy, gdy sregularnie odywiane juod samego rana. Warto postawina niadanie sycce i rozgrzewajce.

Dodatkowo, na naszodporność duy wpływ ma take regularność posiłków, czyli dbanie o cigłość dostarczania odpowiedniej porcji energii naszemu organizmowi.

Pamitaj o witaminach

Bardzo wane, w kontekcie wspierania odpornoci, jest odpowiedni dobór składników naszej diety, tak, aby uzupełniapoziom witamin w naszym organizmie. Warto, aby na naszych talerzach pojawiały siposiłki bogate w witaminy A, C oraz te z grupy B. Moemy je znaleźć np. w czerwonych, zielonych, łtych oraz pomaraczowych warzywach i owocach, ale nie tylko. Bogatym ródłem witaminy A sm.in. produkty mleczne, kapusta oraz wtroba. Witaminy C szukamoemy np. w natce pietruszki, kiszonej kapucie, szpinaku, czarnym bzie i owocach cytrusowych. WitaminB natomiast dostarczajprodukty takie jak: kiełki, fasola, orzechy, ryby, drób i wołowina.

Bardzo wanym aspektem jest take witamina D, czyli witamina słoca, na której niedobór naraeni jestemy w okresie jesienno-zimowym. Jej ródłem mogbytłuste ryby takie jak: makrela łoso, ledoraz tran.

Wzbogaswojdieto te produkty

Kiedy nasz organizm walczy z chorob, wówczas warto pamitao dodaniu do swojego jadłospisu takich produktów:

  • sok z czarnego bzu - ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujce;

    imbir - działa przeciwbólowo, przeciwgorczkowo i przeciwzapalnie, a dodatkowo rozgrzewa organizm;

  • czystek - ma właciwoci przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe;

  • sok z granatu - ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz działa przeciwzapalnie;

  • kurkuma - działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie;

  • czosnek - zwany naturalny antybiotykiem, ma właciwoci bakteriobójcze

    oraz zmniejsza stany zapalne.