Blog

Orzechy włoskie i ich właściwości

Orzechy włoskie i ich właściwości

Orzechy włoskie, mimo że bardzo znane w Polsce, wciąż są jednak niedoceniane. Dziś przedstawimy kilka właściwości, dzięki którym Wasze zdrowie może bardzo skorzystać.

Wartoci odywcze

Mimo e zawierajaok. 60% tłuszczu, warto wzbogacio nie swojdiet. Lista zalet jest długa. Sone przede wszystkim najbogatszym ródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz takich aminokwasów jak: alanina, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina oraz lizyna. Zawierajtake wiele witamin, tj.:

  • witamina E - zapobiega chorobom układu krążenia;

  • witamina B1 - pozytywnie wpływa na układ pokarmowy oraz na metabolizm;

    witamina B6 - ma działanie krwiotwórcze, jest sposobem na zmczenie.

    W orzechach włoskich znajdziemy take:

    cynk - pozytywnie wpływajcy na odporność;

    potas - odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodnej, nerwów oraz mięśni;

  • magnez - wany dla nerwów, mięśni i wzroku;

    kwas foliowy - działajcy pozytywnie na funkcjonowanie ołądka, wtroby i jelit oraz niezbdny dla kobiet w ciąży;

  • fosfor - istotny dla mocnych koci i zbów;

  • mangan - odpowiedzialny za metabolizm glukozy i kwasów tłuszczowych.

    Wpływ na zdrowie

    Orzechy włoskie działajprzeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i pomagajobniypoziom cholesterolu. Majrówniedziałanie antymiadycowe oraz chroniprzed zawałem.

    Jedzenie ich moe korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie układu nerwowego i stanu oczu. Sone take dobrym sposobem na poprawsamopoczucia - hamujbowiem wydzielanie neurohormonów. Warto po nie signąć w celu poprawienia pamici i koncentracji.

    Spoywanie tej roliny moe równiezmniejszaryzyko zachorowania na raka. Dzieje sito bowiem za sprawkwasów fenylowych i elagowych, które majdziałanie przeciwnowotworowe.

    Orzechy włoskie bez wtpienia sbardzo zdrowe i spoywanie ich ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Wprowadzenie ich do swojej diety moe tebypomocne w utrzymaniu masy ciała.