Blog

Czy wszystkie kasze są zdrowe?

Czy wszystkie kasze są zdrowe?

Do czasu pojawienia się w ziemniaków (co miało miejsce w XVII wieku, za panowania króla Jana III Sobieskiego), najpopularniejszym produktem na polskich stołach były kasze.

Ich prozdrowotne działanie sprawia, że także dziś powinny stanowić ważny element codziennej diety. Która kasza jest wobec tego najzdrowsza?


Gryczana i jaglana – rodzime superfoods


Kasza wytwarzana z gryki uważana jest za jedną z najlepiej wpływających na organizm. Pobudza bowiem przemianę materii, dodatkowo zaś działa bakteriobójczo, wzmacnia naczynia krwionośne, a także reguluje gospodarkę hormonalną organizmu. Dodatkowo, zawiera szereg związków odżywczych – fosfor, miedź, potas, rutynę i wiele innych.

Kasza jaglana gościła na stołach przed wiekami, dziś zaś powróciła do łask. Wytwarzana jest z prosa (nie zawiera więc glutenu, podobnie jak kasza gryczana), zawiera zaś duże ilości białka, a także żelaza. Poprawia odporność, chroni przed stłuszczeniem wątroby, a także reguluje rytm snu, ciśnienie tętnicze oraz temperaturę ciała.


Jęczmienna – najpopularniejsza


Kasza jęczmienna stanowi 70% wszystkich produkowanych kasz, można zaś spotkać ją zarówno w postaci całych, wypolerowanych ziaren – znanych jako pęczak, pociętych i niepolerowanych – znanych jako kasza perłowa oraz rozdrobnionych – pojawiających się na rynku jako kasza wiejska. Wszystkie z nich dzięki zawartości fitozwiązków oraz β-glukanu obniżają poziom złego cholesterolu. Dodatkowo, zawierają błonnik, niacynę oraz witaminę E, dlatego też polecane są przede wszystkim przy odchudzaniu oraz kłopotach trawiennych.


Kasza manna – smak dzieciństwa


Znana wszystkim manna otrzymywana jest z ziaren pszenicy podczas jej przemiału na mąkę. Jest lekkostrawna, a przy okazji sycąca, poleca się ją więc osobom z chorobami układy pokarmowego, a także tym, którzy zmagają się z kłopotami z trzustka. Kasza wspomaga bowiem wydzielanie żółci oraz obniża cholesterol. Przy okazji zawiera także jod, sprawdzi się więc jako składnik diety osób z zaburzeniami pracy tarczycy.